definisjonen på lyd
Med lyd menes hurtige endringer av luftens statiske trykk. Disse endringene oppfører seg som bølger og er en energitransport gjennom luften. Lyd kan registreres av hørselen.
Variasjoner i lufttrykk kan oppfattes av mennesket 20 - 20 000 ganger i sekundet.
Hertz beskriver antall trykkendringer pr . sekund og angir frekvens. En trykkvariasjon som skjer regelmessig 50 ganger pr. sekund er altså 50 Hz.
mer om lyd
Lyd kan bevege seg gjennom de fleste materialer, og lydens hastighet gjennom luft under normale forhold ved havets overflate er ca. 334 meter/sekund.
Lydstyrken kalles "amplitude", og beskriver utsvingning (større svingninger er høyere lydvoloum).
Forskjellen mellom forskjellige lydtrykk oppgis i "decibel" (db).
Fullstendig stillhet finnes bare i såkalte anekoiske rom.
Normal dagligtale på 1 meters avstand ligger på ca. 60 dB.
mennesket og lyd
Menneskets hørsel reduseres for de flestes vedkommende med alderen, slik at man etterhvert mister evnen til å oppfatte de høyeste frekvensene.
Smertegrensen ligger på rundt 100 db.
Hørselen kan også bli skadet dersom man vedvarende utsetter seg for høyt lydtrykk.
Mennesket oppfatter ikke alle frekvensområder like godt, og følsomheten er størst i området 1000 - 2000 Hz.
Vår evne til å høre klanglig detalj og skille frekvenser fra hverandre er sterkest ved lydtrykk på omlag 80 dB.
Det er mindre skadelig å høre høye lyder som ikke er komprimert, enn lyder som er komprimert (.mp3). Slik kunnskap er derfor viktig i utviklingen av lydkomprimeringsformater som f. eks. mp3, hvor de områdene i lyden vi ikke hører så godt blir komprimert sterkere.
lyd i ulike rom
"Sinustone" er en tone som bare består av en jevn frekvens.
Den samme tonen spilt på forskjellige instrumenter klinger forskjellig fordi de har ulike sinustoner som klinger samtidig, vi sier da at instrumentet har et "harmonisk spekter" eller klangfarge.
Et instruments klangfarge kan også forandre seg over tid, da bruker vi begrepet "envelope":
Lyder farges også av sine omgivelser. Det kaller vi akustikk! Viktige begreper til akustikk er refleksjon, resonans og etterklangstid.
Refleksjon er at lyd "speiles" av for eksempel vegger, gulv og tak.
Resonans er lyden av svingningene i et instrument.
Etterklangstid beskriver hvor lang tid det tar for lyden å dø ut i et rom.
det menneskelige øret
Det ytre øret leder lyden inn i det indre øret, og trykkendringene i luften gjøres tilgjengelige for det indre øret gjennom overføring via delene trommehinne, hammer, ambolt og stigbøyle.
Trykkbølgene forplanter seg så gjennom sneglehuset, som er et omlag 5 cm væskefylt langt rør. I dette rører sitter det tett i tett med små hår, som registrerer trykkbølgene.
Når hårene svinger, så trigges det nevroner som gir hjernen beskjed om hvilke innkommende data som er registrert.
Tinnitus er støy som skapes av ødelagte "hår" i sneglehuset.
MUSIKK OG OPPLEVELSE
Det er vår egen smak som bestemmer om vi liker den musikken vi hører på. Musikksmaken bestemmes av det vi har hørt av musikk før, lydimpulser før vi blir født og musikksmaken til venner. Musikksmaken endrer seg også med alderen. Mange har det slik at musikksmaken endrer seg med humøret og hva du føler. Musikk kan også gi oss assosiasjoner. Dette kan være et gammelt minne som dukker opp igjen, eller at musikken får oss til å tenke på ting vi ikke har tenkt på før.
Når musikk uttrykker nærvær og utstråling kan det skape posistive opplevelser hos musikklytteren. For andre igjen trenger ikke dette å bety noe. Det er viktig å være åpen for ulik type musikk, og lytte til ulik musikk. Det er som med mat - spis variert!
ulike typer lyd
Fri lyd er lyd som oppstår uten mål og mening.
Signal er lyder som er skapt med hensikt. De skal formidle informasjon, og budskapet de bringer, er noe annet enn lyden selv.
Musikk er en særegen form for lyd, som fyller mange behov hos oss. Vi kan danse, slappe av og nyte musikk.
organisert lyd
Partitur er lyd og musikk som er skrevet ned som noter, eller er grafisk utformet. Dersom du lar øynene vandre loddrett nedover partituret, finner du alle tonene som klinger samtidig. Det er slik akkorder og klanger oppstår.
Med partituret holder komponisten oversikten over arbeidet sitt.
Dirigenten bruker partituret til å lede øvingene og fremføringene av verket.
Bildet viser litt av et grafisk partitur av Beethoven sin 5. symfoni. De grafiske symbola beskriver musikken slik den blir spilt.
LYTTEFORM skaper helhet i musikken
Når vi gjentar øker interessen for musikken, i tillegg til at lytteren får følelsen av at noe skjer. Når lyden blir gjentatt på en regelmessig måte, kaller vi det en rytme.
Kontrast er når vi presenterer noe helt nytt, eller som skille seg fra noe tidligere. Kontrast skaper form. Det kan være mellom et vers(A) og et refreng (B) i en sang. Sangen "Yesterday" av The Beatles har formen:
Symetri er når bitene i en sang har et mønster, for eksempel at begynnelsen og slutten er lik hverandre, eller at formen har en lik rekkefølge.
MUSISERElydblanding
Når ulike lyder klinger samtidig kaller vi det samklang.
Vekselspill er nå lyder som skifter på å ha hovedrollen.
Rolledeling er når en lyd kan ha hovedrollen, mens andre
danner en bakgrunn (kompet).
"Sound" er lyden eller klangen av musikken.
Ulike instrument, bruk og produksjon spiller inn på "sounden".
På 1600-tallet begynte musikerne å akkompagnere melodiene sine. Generalbassgruppa (et eller flere instrumenter) fikk jobben med å akkompagnere (som regel lutt, cembalo eller viola da gamba (cello)). Melodien ble spilt av andre instrument.
Kompet i moderne musikk består gjerne også av flere instrument.
Til dette arbeidet trenger du en datamaskin, lesebrett eller telefon som har “GarageBand”.
KOMPONERE